Blodsten - Heliotrop - symbol för rättvisa

Mineralen heliotrop (från grekiska)  även känd som blodsten, är en blandning av  jaspis eller kalcedon (som är en kryptokristallinblandning av kvarts). Den "klassiska" blodstenen är grön jaspis (Kalcedon) med röda inslag av hematit.
De röda inklusionerna ska likna fläckar av blod; därav namnet "blodsten". Navnet "heliotrope" härstammar från olika antika begrepp om hur mineralen speglar ljus.

Heliotrope kallades "Bebels sten" av Albert den Store och han hänvisade till flera magiska egenskaper, som tillskrivs den från slutet av antiken. Plinius den äldste (1: a århundradet) nämnde först att magikerna använde den som en osynlig sten. Damigeron (4: e århundradet) [4] skrev om sin egendom för att göra regn, solförmörkelse och dess speciella dygd i spådom och bevara hälsa och ungdom.

Heliotrope är en osynbarhetssten i en av Boccaccios historier i Decameron och som en helande magiobjekt i en musikalisk komedi som härrör från den.

Roligt att veta: Legenden säger att Blodstenen bildas från Kristi blod som droppande på den gröna jorden och stelnade. Grekerna kallade stenen Heliotrop och det blev en tro att stenen kunde bringa förändring.
Blodstenen har använts som i amulett för att skydda mot det onda ögat.
Blodstenen säg också vara en symbol för rättvisa.

Cabochon av Blodsten hittar du i webbshoppen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln