Kristallstenar, samlarstenar, smyckestenar, magiska stenar

Månsten handpolerad och cabochonslipad sten Månsten handpolerad och cabochonslipad sten

Kristallsten.se drivs av företaget CrystalstoneSweden som har 15 år erfarenhet med cabochon slipade naturstenar.
Vi erbjuder dig slipade, polerade och behandlade naturstenar/ädelstenar. Stenar du kan använda som kristallsten, prydnadsten, smyckesten,  Vi köper in från olika leverantörer och många av stenarna finns endast som en av varje. Då får du som köpare och smyckedesigner en sten som ingen annan har.
Våra leverantörer garanterar att det är äkta sten, alltså ingen immitation av sten i vårt sortiment. Skulle det visa sig att det är fel information från våra leverantörer ber vi om ursäkt och vill gärna rätta till felet så hör av dig till oss.

CrystalstoneSweden - stort utbud av slipade stenar till smycken
CrystalstoneSweden - stort utbud av slipade stenar till smycken
Fair trade and Mineral gems projekt Fair trade and Mineral gems projekt

Vi stödjer:
Fair Trade Gems & Minerals projekt 
genom våra leverantörer av bergarter, mineralsten och ädelstenar
"An initiative for justice and humanity in the global gem trade"
 Vi köper in från seriösa leverantörer och stenarna kommer från hela världen. 

Hur vi mäter stenarna:
När vi ger dig en storlek i mm så mäter vi stenen på det bredaste, dvs droppar där de är bredast och på längden, ovaler på det bredaste och på längden o d.
Om det finns en upphöjd kant på cabochonen kan det stå tex 10x15x3 mm. Det kan vara avvikande mm på en natursten.

Polerade, slipade och behandlade  ädelstenar:
En cabochon/flatback slipad sten använder du till infattningar, tex silver, trä, lera od., eller som amulettsten, healingstenar, prydnadsten o.d. När vi uttalar cabochon (Cab) så menar vi  en slät sten, med eller utan fasetter. Ädelstenen är slipad på ovansidan  välvd och på undersidan flat (flatback) eller lätt konvex och omkretsen rund, droppformad eller oval. Utan genomborrade hål.

Gemmologi är läran om ädelstenar. Uttrycket härstammar från det latinska ordet gemma som betyder juvel och det grekiska ordet logos som betyder lära. Gemmologer är personer som har specialiserat sig på identifiering av ädelstenar. (Wikipedia)
Vill du veta mer finns det en bra sida: http://www.gemmologi.se/

Är du intresserad av att läsa mer om jordens fantastiska stenar?
Här en lista på det
faktaunderlag som vi använder:
 
Ädelstenar, Cally Hall
Ädelstenar och Prydnadstenar,

Bergarter och mineral,
Monica Price & Kevin Walsh
Smyckeboken, Magdalena Ribbing
Stenar mineral och bergarter,
Bonniers förlag
The Complete Encyclopedia of Minerals, Peter Korbel & Milan Novà
Gems of the World, Cally Oldershaw
British & European Rocks & Minerals,
Flame Tree Publishing Walter Schumann

Varför har många av stenarna ett relativt högt pris?
För en sten kan man undra.

Tänk då på att först måste stenen tas ut från ett berg eller en älv o d, sedan går råstenen till en som kapar den i lämpliga bitar och sliper med stenslip, sedan går stenen till den personen som handslipar stenbiten till en cabochon med rundat valv och platt baksida. Och om det görs med hand i varje moment skulle stenen vara otrolig kostsam.

I Fairtrade Mineral projekt tas hänsyn till arbetarnas villkor och stenarna kan därför också bli dyrare. Vi anlitar småföretagare i Indien till att slipa stenarna och vi litar på vår leverantör att det är bra miljö kring stenslipningen som ger småföretag på Indiens landsbygd en inkomst.

Många av de stenar som vi säljer görs av etniskt folk i södra Indien på landsbygden, därför kan ytan på cabochonen bli  grov, och storlekarna är större än vanligt och med kupolen mer uttalad. Star Ruby, Safir, Rubiner, Fuchsit, och Granater har sitt ursprung i Mysore i södra Indien. Vi vill gärna stödja små verksamheter som kan få en bättre situation.
Dessa cabochoner är mest lämpade för att ge en etnisk touch till alla projekt som de används i. Stenarna är äkta och orginala stenar. De har mer av en stenig yta än glasartad, och görs för att få med stenens naturliga utseende.