Botswana Agat

Agater har en tradition från tidigt 1500-tal. Agat är en strimmig kalcedon, ibland genomträngd av någon opal. Agater finns i många olika former och färger. Den förekommer som småkornig massa i sådan berggrund som tex vulkanisk lava.
Agat kommer från Tyskland, Uruguay och Brasilien.
Mossagat kommer från Indien, Kina och USA.
Träagaten kommer från Arizona, USA.
Agat finns också i Mexiko, Madagaskar, Italien, Egypten och Skottland.

Agater sten finns bland de mikrokristallina kvarts. De framträder vanligtvis i hålrum fyllningar i vulkaniska bergarter från hydrotermala lösningar. De brukar visa en skiktad struktur (agatringar). På grund av den naturliga färgen är agaten differentierad. Chalcedony är en något blåaktig agat, karnelian en orange/röd färgad, krysopras en äpplegrön, vacker variant, moss agat en transparent agat med dendritiska (mosliknande) inslag, träagat  är vitmossad grön, Botswana agat är en beige/rosa variant och kan  färgas i vackra färger, fredsagat är en vitgul vackert bandad agat.
Manchurian agat är en nybruten sten som kommer från en gruva i Kina nära den ryska gränsen. Den har en mängd olika färgkombinationer.
Dendritiska agater visar också vegetativa egenskaper, inklusive ormbunksliknande mönster som bildas på grund av närvaron av mangan och järnoxider.
Turritella agat (Elimia tenera) är form från skalen av fossiliserade sötvattens Turritellas, gastropoder med långsträckta spiralskal.

Agat smyckestenar, cabochoner  och färdiga smycken finns  i webshop (länk)


Det sägs också att:
Agat mineralsten betyder allt om harmoni och balans. Alla typer av agatstenar har dessa agat egenskaper i hjärtat av agatbetydelsen. Alla agater vibrerar eller resonerar i en långsammare, mindre intensiv takt än några av deras mer högfrekventa kvartsrelaterade. Dessa mindre intensiva vibrationer ger styrka och stabilitet.

Ungersk Agat sten slipad

Agat stenens olika benämningar:

* Natur Agat
* Blue Lace Agat,
* Crazy Lace Agat (Saturn agat), 
*  Dendrite Agat,
* Eye Agat ( Ryolit),
* Fire Agat,
* Moss Agat,
* Snakeskin Agat,
* Tree Agat
* Turritella Agat (mineral av kvarts familjen)
* Vit Agat

Roligt att veta:
Agat sägs i healing
• uppmuntrar andlig mognad och tillväxt
• Ökar din inre vision
• Ge skydd, trygghet och säkerhet
• Löser inre spänningar
• Stärker rationellt tänkande